17.2.2022 WEBINAARI: SAULI ROUHINEN: ”IHMISEN LUONTOSUHTEEN KORJAUKSEN KAUDET”

Yhteiskuntatieteiden tohtori Sauli Rouhinen luennoi Rooman klubin Suomen yhdistyksen webinaarissa 17.2.2022 aiheesta ”Ihmisen luontosuhteen korjauksen kaudet: Luonnonsuojelusta planetaariseen politiikkaan”. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 19 osallistujaa. Tilaisuuden isännöi RoKSyn puheenjohtaja Tapio Ojanen ja kommenttipuheenvuoron piti varapuheenjohtaja Sissi Penttilä.

Rouhinen on tehnyt vuosikymmeniä töitä luonnonsuojelun eteen Suomessa ja toimii edelleen Ekosäätiön puheenjohtajana ja Kestävyysvanhimpana. Hänen puheenvuoronsa oli kattava ja silti kompakti katsaus ihmisten luontosuhteen viiteen historiakauteen:

  • Luonnonsuojelu (institutionaalinen), 1800-luvulta alkaen
  • Ympäristönsuojelu – 1960-luvulta alkaen
  • Ympäristöpolitiikka – 1970-80-luvulta alkaen
  • Kestävän kehityksen politiikka – 1990-luvulta alkaen
  • Planetaarinen (planeetta-) politiikka – 2010-luvulta alkaen

Rouhinen esitteli jokaisen kauden luonnonsuojelullisten teemojen lisäksi silloisen maailmanajan kontekstissa, eli suhteessa hallinneisiin tai avainasemassa olleisiin tieteenaloihin, toimijoihin ja teknologioihin. Tämän jälkeen hän esitteli Folke et al. malliin pohjautuvan mallinsa transformaatioprosessista, joka mahdollistaisi suuren kestävyyssiirtymän. Tärkeäksi maailmanlaajuiseksi periaatteeksi tässä Rouhinen nosti Meulemannin multigovernancen (vapaasti suomennettuna monihallintamallin), jonka mukaan meidän tulee hyväksyä erilaiset hallintamallit keinoina päästä yhteisesti tavoiteltavaan lopputulokseen. Lopuksi hän nosti vielä kysymyksen siitä, voisiko Suomi olla kestävän politiikan mallimaa tasapainottamalla eri perushallintamallit (säädösohjaus, markkinaohjaus, yhteiskuntasopimukset ja sitoumukset) tukemaan toisiaan sen sijaan, että joku näistä olisi ensisijainen kuten esim. Saksassa (säädökset) tai Iso-Britanniassa (markkinaohjaus).

Rouhisen esitys innoitti vilkkaan keskustelun, jossa mm. puhuttiin paljon taloudesta planetaarisen politiikan jarruna sekä ongelmallistettiin luonnonsuojelullisen ajattelun länsimaiset lähtökohdat. Tapahtuma kesti kaikkiaan n. 1,5 tuntia.